MARGARINA PRO sau CONTRA!

                       Totul despre Margarina!  

  Sa mancam sau sa nu mancam ? Care este mai buna? Alegem unt sau margarina?

      Cateva intrebari pe care cu totii ni le punem!         

M-am hotarat sa fac cateva experimente cu margarina!

De fiecare data cand vreau sa cumpar o margarina stau cateva minute bune in fata raftului si nu stiu ce sa aleg. 
Ati spune ca ce caut la margarina, ca e nociva si nu ar trebui sa mananc asa ceva! Am gandit si eu la fel de multe ori, alegand untul in favoarea ei. 
Dar, exista si un dar!
Untul este prea tare, greu de intins pe paine si de cele mai multe ori nici el nu imi prezinta garantie, avand in vedere ca eticheta pare incompleta la ingrediente.
Margarina in schimb e mai maleabila, mai gustoasa si mai aspectuoasa. Problema este ca nu stiu cat de sanatoasa. 
Cand Nadia Comaneci a facut reclama la Rama toata lumea a luat foc. Majoritatea isi puneau intrebarea : oare ea ii da copilului margarina sa manance?
La scurt timp spotul a fost interzis dar nu datorita consumatorilor contrariati.
Ci iata de ce!
Campania Campioni la micul dejun suţinută de Nadia Comăneci pentru margarina Rama a fost interzisă de pe TV. Postul Antena 1 a fost sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei pentru că a difuzat un material promoţional cu Nadia Comăneci.


Consiliul a constatat că, la promovarea campaniei în spaţiul audiovizual, nu au fost respectate dispoziţiile art. 120 alin. (2) şi (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora,

(2) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă.

(3) În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităţilor, personalităţilor sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare”.

M-am tot intrebat care sunt proprietatile pe care nu le poseda!

Le-am incercat pe toate, insa ea e singura care imi place. Nu mananc in fiecare zi, poate o data pe saptamana, dar o fac pentru ca ador gustul ei. E la fel ca multe alte produse nu foarte sanatoase pe care le consumam pentru ca ne plac. Ce-i drept evitam sa dam copiilor!

Si pentru ca tot ce ma contrariaza sau ma fascineaza vreau sa impart cu voi, iata nebunia!

Acum ceva vreme am incalzit la cuptorul cu microunde putin unt de tara pentru al pune intr-o prajitura. I-am dat 30 de secunde si s-a topit complet, devenind o zeama galbuie ca un ulei diluat cu apa.

M-am gandit sa incerc aceast experiment si cu margarina sa vad ce se intampla. Aveam Rama asa ca am pus intr-un castronel 2 lingurite de margarina si le-am introdus in cuptor pentru 30 de secunde. Am fost uimita de reactie. 
S-a topit intocmai untului, devenind lichid . Aproape nici o diferenta intre ele ca aspect.

Mi-am zis ca poate toate margarinele sunt la fel si am hotarat sa mai incerc si cu alte marci.

Am cumparat o Delma pentru a participa la un concurs. Stiam ca va expira in frigider dar m-a tentat premiul, asa ca iata momentul propice.



Avand si Rama si Delma le-am pus pe amandoua in cuptor in castronele diferite. Ca sa nu le incurc am trecut numele fiecareia pe interior.
Iata ce s-a intamplat!




De data asta nu am putut sa tin mai mult de 20 de secunde pentru ca Delma a inceput sa pocneasca ca un plastic incins si in loc sa se topeasca a erupt ca un vulcan!

  
            A facut dezastru in cuptorul meu!



Rama isi incepuse procesul de topire si atat.
Concluzia trasa de mine a fost ca Rama este un produs mai calitativ care se digera destul de bine avand proprietati asemanatoare untului in comparatie cu Delma care ramane un plastic nociv.

Ce nu inteleg insa este ca atat Rama cat si Delma sunt facute de acelasi producator Unilever! Am sa mai revin cu ingredientele lor sa analizam diferentele.



                    DESPRE MARGARINA


In presa au aparut o serie de articole despre margarina!

Ca aceasta este extrem de daunatoare, duce la obezitate, creste colesterolul, rastoarna toate regulile nutritiei, samd.


Avand in vedere interesul persoanelor in domeniul sanatatii si al alimentatiei, Unilever a organizat o conferinta unde s-a discutat deschis despre margarina cu argumente PRO si CONTRA.

La sfartitul conferintei reprezentatntii Unilever au facut o demonstratie despre cum se face margarina, prezentand ingredientele folosite.


DIN CE SE FACE MARGARINA!
Margarina se face din 3 ingrediente:

1. Un amestec de uleiuri vegetale naturale. Aceste uleiuri contin acizi grasi esentiali, de care organismul are nevoie, dar pe care nu ii poate produce singur.
2. O cantitate mica de grasimi vegetale (grasimi de palmier) care la temperatura camerei este solida. Aceasta grasime se foloseste pentru a conferi margarinei o textura placuta.
3. Apa.

Acizii grasi sunt extrem de importanti pentru organism deoarece mentin elasticitatea si permeabilitatea membranei celulare, contribuie la mentinerea sanatatii inimii si sunt elemente de constructie ale moleculelor "mesager".

Grasimile bune sunt:
Mononesaturate si polinesaturate care se impart in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6.
Grasimile rele sunt:
acizi grasi trans, acizi grasi saturati.

Surse de grasimi nesaturate: uleiul de floarea soarelui, uleiul de rapita, de masline, nucile, alunele, margarina tartinabila si pestele gras.

Aceste grasimi sunt bune deoarece nu cresc nivelul colesterolului din sange si contin acizii grasi esentiali, care nu sunt produsi de organism si pot fi luati numai din alimentatie.


Daca pe etichete nu sunt inscriptionate aceste tipuri de grasimi, atunci trebuie sa fie mentionate sub denumirea de grasimi hidrogenate, care de asemenea, trebuie evitate deoarece prin procedeul de biohidrogenate a uleiurilor vegetale se formeaza grasimile trans.

Alimentele care contin grasimi trans sunt: produsele de patiserie, prajelile, carnea de miel, untul etc. Untul contine grasimi trans?


Abordare greşită în războiul unt-margarină

Disputa unt-margarina este o abordare falsă.


Untul este pe lista alimentelor recomandate cu utilizare moderată în cazul afecţiunilor cardiovasculare deoarece este bogat în grăsimi saturate.
Dar şi foarte multe margarine, deşi au conţint scăzut de grăsimi saturate sunt bogate în acizi graşi trans (grăsimi trans) care sunt cel puţin la fel de periculoase ca şi grăsimile saturate.

Organizatotii evenimentului au declarat ca, in prezent, margarina nu mai contine grasimi trans cu toate ca acestea erau folosite cand a inceput aceasta industrie alimentara. S-au facut studii amanuntite asupra grasimilor si asa au fost descoperite grasimile trans, monosaturate sau polinesaturate, initial stiindu-se doar de existenta grasimilor saturate si nesaturate.

Tot in urma studiilor a fost descoperit faptul ca grasimile trans sunt un pericol pentru sanatate, motiv pentru care au fost interzise.




Margarina contine 75% ulei vegetal si 25% grasimi.

Reprezentantii Unilever sustin ca uleiul vegetal este cumparat de la peste o mie de producatori agricoli cu care lucreaza, iar prin procesul de fabricare al margarinei, in uleiul vegetal sunt adaugate ingrediente valoroase precum vitaminele A, D si E.


Multe dintre uleiurile vegetale din care se fac margarinele au in mod natural un continut bogat de vitamina E, motiv pentru care autoritatile din domeniul nutritiei din numeroase tari au solititat producatorilor de margarina sa imbunatateasca margarina cu vitaminele A si D, astfel, aceasta devine o sursa zilnica foarte accesibila pentru acesti nutrienti.

Vitamina A este importanta pentru buna functionare a vederii, a sistemului imunitar si ajuta la mentinerea frumusetii tenului.

Vtamina D este esentiala pentru copii in perioada de crestere deoarece ajuta la absorbtia calciului si fosforului in oase.

Vitamina E are un rol important ca si antioxidant in organism, de asemenea, este implicata in buna functionare a sistemului imunitar.

Carotenul (componenta care da culoare morcovilor, rosiilor si dovlecilor) sau cucurmina(componenta care da culoare turmericului) sunt, de asemenea, sunt adaugate margarinei pentru a-i conferi acesteia culoarea galbuie.


Cantitatea de margarina consumata zilnic
Cum nimic nu trebuie consumat in exces in aceasta viata, nici excesul de margarina nu este indicat, astfel, este indicat ca zilnic sa fie consumat maxim 2 felii de paine cu margarina sau nu trebuie sa folosesti mai mult de 20 g, echivalentul unei linguri cu margarina.

Margarina, în special unele sortimente, s-a dovedit a fi mai riscantă în consum decât untul, datorită cantităţii mari de grăsimi trans provenite de uleiul parţial hidrogenat.

Pe de altă parte, untul este făcut din grăsime de origine animală (lapte), ceea ce ar înseamna că nivelul de colesterol şi cantitatea de grăsimi saturate din compoziţia sa sunt relativ ridicate, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.

De asemenea, există uneori riscul ca untul să conţina urme de hormoni sau antibiotice provenite din tratamentul aplicat animalelor de fermă (un risc care se aplica şi în cazul celorlalte produse de orgine animală), însă untul conţine şi vitaminele A, D, E sau K, dar şi minerale, cum ar fi seleniul.

Astfel, ambele produse pot avea avantaje şi dezavantaje, proclamarea supremaţiei unuia dintre produse asupra ceiluilalt este una falsă, nefundamentată.

De asemenea, pentru a ţine sub control nivelul colestorolului, nutriţioniştii îndeamnă mai degrabă la cumpătare şi nu la reţinerea în a consuma anumite tipuri de alimente.

„Mănâncă din toate cu moderaţie şi nimic în exces”!


CE MARGARINA CUMPARAM!


Cititi cu atentie eticheta si evitati margarina care contine acizi grasi trans, acizi grasi saturati,grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate, grasimi saturate.



GRASIMI BUNE SI GRASIMI RELE!


Grasimile bune sunt grasimile nesaturate (polinesaturate si mononesaturate). Ele se gasesc predominant in uleiurile vegetale, in margarinele tartinabile de calitate, in pestele gras, in nuci si in semintele oleaginoase.

Grasimile pe care trebuie sa le evitam sau sa le includem cat mai putin in alimentatia noastra sunt grasimile saturate si trans. Produsele cu o cantitate mare de grasimi saturate sunt solide la temperaturi scazute (frigider).







Reteta pentru a pregati margarina proaspata acasa


Topiti 30 g de grasimi de palmier intr-un vas de sticla, la cuptorul cu microunde sau la bain-marie, adaugati 2 linguri de ulei vegetal ( ulei de floarea soarelui) in vasul de sticla, pe care il introduceti in apa cu gheata.
Amestecati acest continut cu mixerul la viteza cea mai mica.
Scoateti vasul din apa cu gheata si adaugati 2 lingurite cu lapte si 2 lingurite cu galbenus de ou.
Mixati pana obtineti o margarina moale si fina.

Puteti adauga suc de lamaie, verdeturi, sare, piper sau alte condimente, dupa gust.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VREAU SA MA VOPSESC!

CUM SA ITI DECOREZI CASA DE PASTE